Harstad er årets maritime kommune
Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss har, på vegne av Maritimt Forum og Kystens Næringsliv, delt ut prisen for Årets Maritime Kommune. Vinneren for 2024 er Harstad kommune.
- Det tette samarbeidet mellom kommune og næring har vært sentralt i utviklingen kommunens maritime miljø, og har etablert kommunen som en av de sterkeste maritime miljøene i landet, sa Sivertsen Næss da hun leste juryens begrunnelse på utdelingen som fant sted på fullriggeren Christian Radich under Arendalsuka.
Kommunen roses for å være en pådriver for gode rammevilkår, og at kommunen stiller til rådighet areal og utarbeider forutsigbare planer for å stimulere til vekst og utvikling både på land og langs kysten.
Avgjørelsen er fattet på bakgrunn av stemmer som har kommet inn på Kystens Næringsliv sine nettsider, kombinert med en vurdering gjort av en fagjury bestående av ny administrerende direktør i Rederiforbundet, Knut Arild Hareide, styreleder i Maritimt Forum, Even Aas, ansvarlig redaktør i Kystens Næringsliv, Øystein Hage og daglig leder i Maritimt Forum, John Anders Lindtveit Røse.
En sentral posisjon innen sikkerhet og beredskap og grønn omstilling
- Harstad kommune har vist både samarbeidsvilje med næringslivet, omstillingsevne og et engasjement for å satse på det maritime miljøet i kommunen. Kommunen har fått en sentral posisjon innen de to viktigste politikkområdene for øyeblikket, som er sikkerhet og beredskap, samt grønn omstilling, sier administrerende direktør i Norges Rederiforbund, Knut Arild Hareide.
Kommunen rolle i det nye sikkerhetspolitiske bildet ble også trukket frem i juryens begrunnelse. Her vises det til at Harstad kommune har et viktig verftsmiljø, som er svært strategisk lokalisert fra et norsk sikkerhet- og beredskapsperspektiv. Dette gjør at kommunen spiller en viktig rolle også for å opprettholde norsk forsvarsevne i det maritime domenet. En rolle som trolig bare vil bli viktigere i årene som kommer.
Grønn havn i en grønn korridor
- Det er imponerende hvordan Harstad kommune, politikerne i kommunen, aktørene i næringen og havna har vært pådrivere for utvikling og vekst i de maritime næringene. At Harstad blir en av de sentrale havnene i en av de nye grønne og utslippsfrie korridorene, viser at Harstad også spiller en viktig rolle i den grønne omstillingen, sier Even Aas, styreleder i Maritimt Forum.
I begrunnelsen trekkes det også frem at kommunen har engasjert seg stort i å rydde opp i eget nærmiljø. Som følge av dette engasjementet det blitt gjort en betydelig innsats for å fjerne forurensing både i sjø og havbunn.
Stort folkelig engasjement
Det har vært et stort folkelig engasjement i årets avstemming på Kystens Næringsliv. Totalt har kommet inn godt over 3000 stemmer. I tillegg har Kystens Næringsliv skrevet saker om alle de ulike nominerte kommunene. Ansvarlig redaktør, Øystein Hage, er imponert over den entusiasmen og det engasjementet kåringen har skapt
- Det er åpenbart at det lokale eierskapet til kåringen er stort, og at både politikere, næringslivet og befolkningene langs kysten har stort engasjement om egen kommune. Det er flott å se at dette engasjementet og gir resultater i form av økt verdiskaping og flere arbeidsplasser i maritim næring langs hele kysten, sier Hage.
Om prisen:
Årets maritime kommune deles ut av Maritimt Forum og Kystens Næringsliv.
Prisen går til en kommune som har utmerket seg ved at næringslivet, politikken og kommunens befolkning evner å trekke i samme retning for å skape utvikling og vekst for maritim næring.
Prisen ble først delt ut i 2023. Da var vinneren Horten kommune.
Juryen består av:
Knut Arild Hareide, administrerende direktør i Norges Rederiforbund
Even Aas, styreleder i Maritimt Forum
Øystein Hage, ansvarlig redaktør i Kystens Næringsliv
John Anders Lindtveit Røse, daglig leder i Maritimt Forum