– Her kan jeg gjøre en forskjell
– Det er kult å være i et selskap hvor man setter seg så ambisiøse mål, sier Oda Dregelid (31). Når hun ser de 125 bilskipene i flåten til Wallenius Wilhelmsen tenker hun muligheter for digitalisering og dekarbonisering. I 2023 ble hun trukket frem som en av landets ti fremste ledertalenter av næringslivsavisen E24.
Etter å ha løpt til jobben om morgenen logger Oda Dregelid seg på den digitale plattformen som alle medarbeiderne i Wallenius Wilhelmsen har felles globalt. Med tittelen VP People Technology & Analytics har hun selv ledet implementeringen.
– Jeg møtte til første arbeidsdag i Strandveien på Lysaker i november 2020 for så å få beskjeden om at det bare var å dra hjem igjen. Pandemien stengte for kontorfellesskap og reiser. Det første året bygget jeg opp et globalt team og startet arbeidet mot en felles digital plattform fra hjemmekontoret, sier Oda.
Teamet hun leder består av medarbeidere i Oslo, El Salvador, USA, Shanghai, Korea og Dubai.
– Det var både rart og godt å møte teamet ansikt til ansikt da samfunnet åpnet opp igjen etter en lang periode med kun digitale møter. Noen av kollegene var høyere enn jeg hadde forestilt meg, og omvendt. Jeg opplever at mye kan gjøres digitalt og virtuelt, men fysiske møter har fortsatt en plass. Det å knytte relasjoner blir annerledes når man møtes fysisk. Det er viktig at man blir kjent og får et tillitsforhold, sier Oda.
Da det ble åpnet for reiser gikk turen til havnen i Zeebrugge i Belgia.
– Det å få gå om bord på et bilskip ga nærkontakt med kjernen i det vi jobber med. Det var gøy å se et av de store bilskipene fra innsiden og hilse på de ansatte som sørger for at vi kan levere det vi gjør. Biler kom inn og ble stroppet fast presist og raskt. Bilene måtte plasseres så de effektivt kunne leveres i de forskjellige havnene over hele verden. Mange operasjoner og kompleks logistikk. Her er det noen som har tenkt for å få alt til å fungere, sier Oda.
En fremtid innen shipping
Hun samarbeidet med HR-avdelingene rundt om globalt for å rekruttere kandidatene til sitt team.
– Flere hadde jobbet med lokale systemer i de forskjellige landene. Andre hadde ikke direkte relevant erfaring, men var genuint interessert i data og systemer. Jeg har stor tro på at hvis man er villig og har evne til å lære, og har pågangsmot, kan man få til hva som helst, sier Oda.
Selv er hun sivilingeniør med mastergrad i industriell økonomi og teknologiledelse fra NTNU i Trondheim og UC Santa Barbara, California.
De første årene i jobb etter utdannelsen var som konsulent for Deloitte. Hun fikk se innsiden av flere virksomheter. Et av oppdragene var hos Wallenius Wilhelmsen. Det ble et slags langt jobbintervju for begge. Slik fant hun veien til shipping og maritim sektor.
– Det var litt tilfeldig at det ble slik. Nå ser jeg en fremtid innen shipping. Det vil jeg anbefale andre. Her har jeg ikke møtt barrierer av noe slag. Jeg tror man trenger mange flinke folk fremover. Alle typer folk. Her er det stort mangfold med hensyn til nasjonalitet, type arbeid, alder og kjønn. Fokuset er å få det beste ut av alle uansett hva de jobber med. Det gir muligheter. Globalt er det noen flere menn enn kvinner, mens i ledergruppen er det god balanse, sier Oda.
Fra to uker til null
Det har gått et år siden den digitale plattformen hun og teamet implementerte gikk live. Plattformen limer sammen 9500 medarbeidere knyttet til operasjonen av 125 bilskip. 15 ”melkeruter” til seks kontinenter, et globalt innenlands distribusjonsnett, 66 klareringssentere og åtte marine terminaler.
– Utfordringen var mange ulike systemer globalt, Man ville ha bedre kontroll på data som lå på ulike Excel-ark rundt omkring. ”Kan du fikse det?” var utfordringen jeg fikk. Det hørtes vanskelig og spennende ut, sier Oda.
70 prosent av medarbeiderne i Wallenius Wilhelmsen er i operative stillinger. Hun ble kjent med selskap og drift.
–Før tok det to uker å få full oversikt over dataene og alle medarbeiderne, mens nå har vi det med et tastetrykk, sier Oda om jobben som er gjort så langt.
Plattformen samordner lønn, medarbeidersamtaler, oppfølging og mer, og gir en oversikt over hvem som har hvilken kompetanse og hvor de befinner seg.
– Målet er at bruken skal være så sømløs som mulig for ansatte, ledere og HR at man rett og slett tenker at det er et godt verktøy i hverdagen. Du har alt på et sted og alltid riktig informasjon, sier Oda.
Å kommunisere budskapet fra El Salvador til Korea, og motivere til å ta plattformen i bruk, er en stor del av jobben.
– Innad i teamet kjenner vi hverandre så godt at vi kan gi hverandre tilbakemelding på tvers av kulturer. Jeg fikk for eksempel tilbakemelding på at jeg kanskje hadde utfordret litt for mye uten å ta nok hensyn til hvordan yngre og eldre snakker sammen i andre kulturer, sier Oda.
Det globale perspektivet gir personlig vekst og læring, og utfordrer henne i det daglige.
– Når du skal standardisere globalt er det mange som hevder at de er spesielle og må ha ting på sin måte. Da er det min jobb å si: ”Må du virkelig det? Er du helt siker på at denne globale løsningen ikke kan fungere?”. Med et grunnleggende tillitsforhold og respekt kan vi møte utfordringer på konstruktivt vis, sier Oda.
Målinger viser i hvilken grad plattformen tas i bruk i de forskjellige landene. Resultatene av målingene kan leses av alle og inspirere og motivere.
– Den største barrieren for å implementere en felles plattform er at alle er opptatt. Man trenger deres oppmerksomhet. De får noe ekstra å gjøre i tillegg til det de har fra før. Overgangsperioden til noe nytt er alltid krevende, sier Oda.
Innovasjon og eierskap
I etterkant av studiene ved NTNU var Oda med på et forskningsprosjekt med tema ”Innovation Handovers” sammen med medstudent Sofie Zimmer, NTNU-professor Alf Steinar Sætre og Amy Edmonson ved Harvard Business School.
– Et spennende tema. Det passet fint med min oppstart i Wallenius Wilhelmsen. Vi undersøkte innovasjonsprosesser i fire bedrifter; hvordan de jobber med innovasjonsprosesser og særlig overleveringene mellom avdelingene internt i selskapene, sier Oda.
Under forskningsprosjektet så de hvordan det er behov for forskjellig kompetanse i fasene for innovasjon.
– Det mest interessante, som jeg har sett alle steder jeg har jobbet siden, er viktigheten av å føle eierskap. Det blir nesten tatt for gitt at folk føler eierskap til noe. Vi eier ikke det vi jobber med, men det at vi føler eierskap og ansvar for at det skal lykkes er kritisk for at noe faktisk lykkes, sier Oda.
Funnene fra forskningsprosjektet var med å gi fokus i jobben med plattformen.
– Jeg føler veldig eierskap for at dette skal lykkes. Vi ser at blant de 28 landene har de landene som ligger lengst fremme virkelig tatt eierskap og ansvar, sier Oda.
Bakgrunnsteppet for valg med hensyn til utdannelse og jobb har vært engasjement i miljøspørsmål og digitalisering. Hun ser at den digitale plattformen legger til rette for å ta bedre beslutninger.
– Kompetanse og erfaring blir for eksempel enklere og raskere å lokalisere. Plattformen vil kunne bidra til at de riktige personene jobber med de riktige tingene. Vi har satt oss noen veldig ambisiøse klimamål i Wallenius Wilhelmsen. Vi må optimalisere for å få det til.
Vindmølle og maraton
På videregående vant hennes gruppe frem i en konkurranse i regi av Statoil med energi og miljø som tema.
– Jeg har alltid vært opptatt av klimautfordringene. Mange av løsningene ligger i ny teknologi og realfag. Jeg har ingen tro på at mennesker er så selvoppofrende at man slutter med alt. Det finnes gode alternativer. De må komme med teknologi. Det har jeg vært helt sikker på hele veien. Derfor valgte jeg å fordype med i energi og miljø. Det er et spennende felt hvor det skjer mye, sier Oda.
Klima var også tema for et gruppearbeid under studiene i Trondheim. Studieprosjektet materialiserte seg i en vindmølle.
– Vi var fire venninner som studerte sammen. Det måtte være fem på gruppa. Vi tenkte at det var lurt å finne en god kandidat selv i stedet for at noen bare ble plassert på gruppa vår. En av de andre sa: ”Han Tollef på maskin er smart og grei, la oss ta han med i gruppa vår”, husker Oda.
Tollef er ektemannen hennes i dag.
– Vindmøllens generator oppnådde virkningsgrad på 95 prosent. Det var et resultat vi var fornøyde med, sier Oda.
De to kan lett gjøre miljø og karbonfangst til tema over middagsbordet i dag.
–Definitivt. Han er delprosjektleder i karbonfangstprosjekt på Klemetsrud for Hafslund Celsio. Et vellykket prosjekt er avgjørende for at Oslo skal nå sine klimamål, sier Oda.
Bevisstheten rundt klimautfordringene ligger i tiden og har påvirket henne. Når det gjelder arv valgte moren og faren også realfag under studiene. Moren er farmasøyt og lærer på apotekerlinje på videregående, mens faren tok ingeniørutdanning i Forsvaret og startet egen konsulentvirksomhet da han hadde passert 60 år.
– Jeg har ikke blitt disiplinert til å velge retning, men foreldrene mine er veldig støttende, sier Oda.
Hun har ikke tatt Birken ennå, men tenker på det.
– Jeg liker veldig godt å løpe og gå på ski. Treningsglede er viktigere enn konkurranse for meg.
I år festet hun startnummer på trøya og løp maratondistanse i Helsinki.
– Jeg tenker at det å løpe maraton er en ting man bør gjøre i løpet av livet. I Helsinki var eldste deltaker 82 år, sier Oda.
Tiden hun satte seg var å løpe under 3 timer og 30 minutter. Tiden ble 3,28.
–Målet for min første maraton var først og fremst å gjennomføre uten å bli skadet. Det gikk fint, sier Oda, som allerede har meldt seg på ny maraton i København i mai 2025. Med flatere løype og flere folk langs løypa sikter hun mot tid på rundt 3,15.
– Jeg lar meg inspirere av heiaropene fra de som er ute og ser på.
Oda opplever at hun kobler av med høy puls.
–Jeg har prøvd å meditere, men aldri klart det. Løping og trening funker for meg. Da kan tankene fly litt. Det er deilig.
Dekarbonisering som monner
Distansen fra hjem til arbeidet er fem kilometer. Deler av løpeturen går langs havnen med utsikt til fritidsbåter og fergene til Danmark og Kiel. Å løpe til og fra jobb er trening og karbonnøytral transport.
Denne høsten vil hun sette seg på ny plass i bygget til Wallnius Wilhelmsen.
– Jeg begynner i ny stilling internt som leder av avdelingen Customer Growth Nordics. Litt trist å forlate teamet som har implementert felles digital plattform, men vi har en bra plan for handover og en god interim leder på plass, sier Oda.
Etter fire år med fokus innover i organisasjonen retter hun blikket eksternt.
–Det er noe jeg selv vil. Veldig spennende å komme tettere på businessen og kundene, og få en bedre forståelse av det vi faktisk gjør.
Ambisjonene om å bidra til en mer bærekraftig fremtid på klimasiden tar hun med seg videre i ny rolle. Med 125 bilskip i flåten kan dekarbonisering gi resultater som monner. Wallenius Wilhelmsen er markedsledere globalt med biltransport.
– Det er kult å være i et selskap hvor man setter seg så ambisiøse mål. Særlig på dekarbonisering, men også på digitalisering. Det er en veldig drive på de tingene vi skal få til. Med korte beslutningsveier kan man virkelig få ting til fort her. Jeg har ikke sett noe lignende i andre selskaper, sier Oda.
– Jeg tror en av elementene er historien og kulturen i selskapet. Jeg vil si at kulturen er hovedgrunnen. Det å ha en tydelig leder i kombinasjon med denne kulturen; der ligger noe av svaret. Og det er mange dyktige og smarte folk her, sier Oda.
Hun ble kåret til en av landets fremste unge ledertalenter i 2023. Er det ledere hun har som forbilder?
– En leder ga meg det rådet at man kan lære noe av alle ledere man har. Alle har ulike styrker. Jeg prøver å lære av andre ledere; hva de gjør som fungerer bra og hva som fungerer mindre bra. Sånn sett er det kjempeviktig å få erfaring fra flere steder og bli eksponert for andre måter å gjøre ting på, sier Oda.
På spørsmål om hva det er i hennes bakgrunn som har ført henne til lederstillinger, svarer hun:
–Hvis det er noe jeg mener vi bør gjøre, som jeg tenker er riktig å gjøre, så pleier jeg å få med meg folk på det. Om det så er en løpetur eller gjennomføring av et prosjekt. Jeg synes også det er veldig motiverende å jobbe sammen med flinke folk og være sammen om å nå felles mål.
–Man får jo ikke til like mye alene som en del av et helt team, eller organisasjon, som jobber mot samme mål, sier Oda Dregelid.