Kronprinsen fikk demonstrert Orcelle Wind i Gøteborg

Hans Kongelige Høyhet, Kronprins Haakon, besøkte i dag Gøteborg sammen med det svenske kronprinsparet i forbindelse med offisielt besøk til Sverige. Her fikk de demonstrert modelltesting av verdens første fullskala, vinddrevne RoRo-skip, Orcelle Wind.

Maritime Dynamics Laboratory ved SSPA i Gøteborg er et av de fremste maritime testsentrene i sitt slag. Her tester norsk-svenske Wallenius Wilhelmsen sitt nye skipskonsept, Orcelle Wind. Selskapet ser til fortidens bruk av seil og vindkraft når de nå utvikler det som vil bli verdens første fullskala vinddrevne RoRo-skip. Orcelle Wind har potensiale til å redusere CO2-utslippene med hele 90 prosent sammenlignet med dagens skip.

På laboratoriet i Gøteborg testes skipsmodellen i høye bølger, tilsvarende reisen over Atlanteren. Testopplegget er nytt og resultatene så langt svært gode. De kongelige fikk se hvordan skipet vil kunne navigere i utfordrende farvann, og opprettholde fremdrift ved hjelp av vindkraft og skipets innovative seilkonstruksjoner.

Under besøket, som ble arrangert av Norges Rederiforbund, Wallenius Wilhelmsen og Svensk Sjøfart, annonserte også Volvo at selskapet inngår et samarbeid med Wallenius Wilhelmsen om frakt av elektriske biler. Dette er et viktig steg på veien mot grønnere verdikjeder.

De kongelige var ledsaget av næringsminister Jan Christian Vestre, som tidligere denne uken undertegnet en ny norsk-svensk samarbeidserklæring knyttet til grønn teknologiutvikling og bærekraftig eksport. Det offisielle besøket til Sverige har som mål å styrke næringslivssamarbeidet mellom de to landene og de kongelige ble fulgt av den største næringslivsdelegasjonen utenfor Norge noensinne.