- Gode nyheter fra Norge!

Denne uken besøkte Jay Inslee, guvernør for den amerikanske delstaten Washington Norges Rederiforbund. Med seg hadde han bedrifter tilhørende den maritime klyngen i Washington.

Hos Rederiforbundet fikk guvernøren en innføring i rederienes klimamål, og kommunikasjonsdirektør Erik Brynhildsbakken fortalte om «Color Hybrid» og hvordan Color Line jobber med det grønne skiftet. Inslee fikk også en omvisning i lokalene til NORMA Cyber og Den Norske Krigsforsikring for Skib.

- I dag har jeg sett hvor ambisiøse og kreative de norske rederiene er. Det kortsiktige målet om å ikke kontrahere annet enn nullutslippsfartøyer innen 2030 er ekstremt viktig, sier Inslee.

Inslee sier han ble positivt overrasket over rederienes målsetting for 2030, og påpekte at det er en formidabel oppgave å få nullutslippsfartøyer på sjøen så raskt. Han lot seg også fascinere over at  «Color Hybrid» allerede er i drift. 

- Men det er nødvendig gitt hvor raskt klimaendringene går og hvor raskt vi må få til overgangen. Det er oppmuntrende å se norske ledere håndtere dette på kort sikt. Alt i alt, gode nyheter fra Norge!

Elektriske ferger

Også hjemme i Washington har arbeidet med å kutte utslippene til sjøs begynt, forteller guvernøren.

- På kort sikt har vi som mål å få et par elektriske ferger inn i fergeflåten. Vi har finansiert to nybygg vi holder på å designe og bygge nå. Med en såpass travel havn er det også viktig å få bygget ut ladeinfrastruktur og energilagring i havnen, i tillegg til å redusere utslippene fra havneaktiviteten med eksempelvis elektriske kjøretøyer.

Guvernør Inslee besøker Norge som en del av en nordisk handelsdelegasjon, før han kom til Oslo hadde guverøren besøkt både Helsinki og Stockholm. I Finland møtte han blant annet den finske presidenten Sauli Niinistö og diskuterte klimakrisen.

Inslee er demokrat, og sitter i sin tredje periode som guvernør i Washington. I periodene 1993-1995 og 1999-2012 satt Inslee i representantenes hus. I mars 2019 lanserte han sitt kandidatur som demokratenes presidentkandidat, men trakk seg allerede i august samme år og stilte til valg som guvernør for tredje gang.