1,2 millioner sjøfolk seiler i den internasjonale flåten. Ett år etter at WHO erklærte pandemi, er fortsatt svært mange sjøfolk hardt rammet av smitteverntiltak og mange er forhindret fra å utøve sine rettigheter til tross for at de er nedfelt i MLC og vedtatt av 97 stater.
Partene i ILO uttrykker stor bekymring for de utfordrende leve- og arbeidsforholdene sjøfolk opplever som følge av ulike nasjonale smitteverntiltak mot sjøfolk. Begrensninger i retten til å reise hjem og mønstre på, gå i land ved havneanløp og å få medisinsk behandling i land når nødvendig, er blant rettighetene som er nedfelt i konvensjonen og som man tydelig mener er å være brutt. Resolusjonen som er vedtatt etter forslag fra det internasjonale rederiforbundet (ICS) og det internasjonale transportarbeiderforbundet (ITF), påpeker at dette er forpliktelser landene har påtatt seg – og at det er rettigheter som ikke under noen omstendigheter kan ses bort fra. Det oppfordres til bedre internasjonal koordinering og samarbeid for å oppnå resultater.
En stor utfordring fremover blir å vaksinere sjøfolk, og særlig de som befinner seg om bord. Det ble derfor også utstedt en resolusjon etter forslag fra Kypros som forplikter land til i større grad å vaksinere sjøfolk i henhold til deres status som samfunnskritisk personell. Resolusjonen oppfordrer medlemslandenes myndigheter til å etablere vaksinesenter for sjøfolk og å tilby vaksine også til sjøfolk fra andre land som seiler internasjonalt og som kan være forhindret fra å ta del i nasjonale vaksinasjonsprogrammer.
-Det er ingen tvil om at mange sjøfolk har stått i en svært krevende situasjon over lang tid. At partene i ILO har vedtatt disse resolusjonene er viktig og vi håper det nå vil legge press på myndighetene i alle land til å sikre at sjøfolk i internasjonal fart får sine grunnleggende rettigheter ivaretatt. Og at man raskt sikrer sjøfolkene, som bidrar til 90 prosent av verdens varetransport, tilgang på vaksiner, sier Harald Solberg, administrerende direktør i Norges Rederiforbund.