Vil ha flere kvinner inn i maritim bransje

Rederiforbundet skal ha flere kvinner inn i styre og utvalg. Det sa administrerende direktør i Norges Rederiforbund Harald Solberg under seminaret Stiv kuling – omstilling i stampesjø 21. september. - Vi kan gjøre mye for å bidra til økt bevissthet hos våre medlemmer, og så må bedriftene bidra selv også. Dessuten må forbundet og våre medlemmer være mer synlige på arenaer slik som dette, slik at talenter får lyst til å jobbe hos oss, sa Solberg.

Solberg sa i samtale med Pia Meling i Wista Norge at norske rederier er avhengig av å tiltrekke seg de beste hodene. 

-Næringen vår står overfor store muligheter og utfordringer i tiden fremover, blant annet på områder som digitalisering og klima. Skal vi finne de beste hodene må vi selvfølgelig også lete aktivt blant dyktige kvinner. Det er strategisk viktig for den enkelte bedrift dersom vi skal fortsette å hevde oss i verdenstoppen i næringen.  

Rederiforbundet har derfor vedtatt et mål om at hvert kjønn skal være representert med minimum 40 prosent i Rederiforbundets styre, gruppestyrer og styreutnevnte utvalg innen 2025.

-Jeg tror vi har vært for lite flinke til å fortelle om hvilke karrierer og jobber som finnes i vår næring. Vi trenger smarte digitale hoder og vi trenger talent som kan bidra til at vi har en klimanøytral flåte innen 2050 slik Rederiforbundet har satt seg som et av våre klimamål. 

I samarbeid med WISTA og YoungShip inviterer Rederiforbundet nå medlemmer til å delta i mentorprogrammet Maritime Meet-up. Målet med programmet er å skape en møteplass for erfaringsutveksling mellom mentor og mentee. Et av formålene med mentorprogrammet er å få kvinner som er i næringen til å bli og kanskje også påta seg større lederoppgaver.

Lasse Kristoffersen, CEO i Torvald Klaveness og tidligere president i Rederiforbundet, sa i panel med Vipps-sjef Berit Svendsen at vi som bransje må bli flinkere til å tiltrekke oss de smarte hodene.

-Ny teknologi og digitalisering, samt klimaarbeidet, gjør at vi er en spennende næring. Og det er plass til flere kvinner. Men vi må tørre å satse, og gjøre oss attraktive, sa Kristoffersen.

Statsminister Erna Solberg sa i sin innledning at Norge skal leve av havet i mange år fremover. Hun roste også bransjen for å være verdensledende på innovasjon og teknologi. Statsministeren delte ut Wista Leadership Award 2020 til daglig leder av Brim Explorer Agnes Árnadóttir.

Stiv kuling – omstilling i stampesjø var et digitalt seminar for kvinner og menn som brenner for mangfold i shipping og maritim næring. Arrangementet var i samarbeid med Maritime Bergen, Wista Norge, Norsk Sjøoffiserforbund, Det norske maskinistforbund, Bergens Rederiforening og Norges Rederiforbund.