Utvikling av miljøvennlig teknologi, som også bidrar til lavere klimautslipp, vil være viktig for å sikre norsk konkurransekraft, når økonomien skal stimuleres ut av korona-krisen. Høye ambisjoner fra maritim næring og myndighetene, kombinert med tiltak som gjør det attraktivt og lønnsomt å satse på nye løsninger, vil være viktige drivere for å skape arbeidsplasser og verdier.
- Norge var ledende på miljøteknologi innen maritim næring før krisen. Vi må ha som klar ambisjon at vi også skal være det etter krisen, sier administrerende direktør Harald Solberg i Norges Rederiforbund.
Reduksjon i utslipp fra skipsfarten vil kreve betydelig forskning og utvikling, etterfulgt av utprøving og skalering av nye energiløsninger, motorteknologi og alternative drivstoff. I tillegg vil energieffektivisering gjennom tekniske og operasjonelle tiltak også være helt sentralt.
Rederiforbundet vil særlig fremheve fire områder som trenger aktivt politisk lederskap, i samarbeid med en fremoverlent industri;
- Ta i bruk havvind til å utvikle Norge som energinasjon
- Satse på nullutslippsteknologi innen skipsfarten for å utvikle Norge som maritim nasjon
- Stimulere til flåtefornyelse gjennom finansieringsløsninger for ny teknologi, og vrakpantordning som sikrer at vi får ut gammel tonnasje
- Iverksette karbonfangst og lagring for å utvikle Norge som klimanasjon
Møtet er en del av en serie møter om Norges vei ut av koronakrisen, som regjeringen har tatt initiativ til.
− Vi er i ferd med å stabilisere oss og nå står vi foran den største jobben; hvordan få folk tilbake i jobb og bygge konkurransekraft etter hvert som krisen avtar, sa statsminister Erna Solberg da møteserien ble annonsert.
Disse deltar i møtet sammen med Rederiforbundet; Eyde-klyngen, eSmart Systems, Skift – Næringslivets klimaledere, Zero, Bellona, Altera Infrastructure, Maritime Cleantech og DNV GL.