Foto: Norges Generalkonsulat i Mumbai

Lørdag morgen i Mumbai betyr strandrydding

- Det er fantastisk å se hva enkeltpersoner som Afroz Shah kan utrette. Hans innsats har bidratt til å sette plast i havet på den internasjonale dagsorden, og gitt Mumbais innbyggere mot og mulighet til å ta stranden tilbake, sier Rederiforbundets Harald Solberg, som sammen med statssekretær Jens Frølich Holte (t.v.) ryddet plast på Versova-stranden i Mumbai lørdag morgen.

Hver helg strømmer barn og voksne til Versova Beach for å plukke plastsøppel før tidevannet skyller inn. I spissen for arbeidet står Afroz Shah, den indiske advokaten som sto på scenen under Rederiforbundets årskonferanse i mars i år. Hans innsats for å rense hav og strender for plastsøppel er blitt anerkjent verden over, og det hele begynte her på Versova Beach, mens stranden ennå så ut som en søppelfylling. Forrige helg sto også noen høyreiste, bleke nordmenn med baken i været og grov i sanden mens svetten silte.

- Når en begynner å grave seg nedover i sanden, ser en hvor dypt problemene stikker. Under overflaten ligger det lag med søppel og plast, alt fra biter av godteripapir og strips, til plastemballasje og store søppelposer, forteller administrerende direktør Harald Solberg.

Og legger til: Jeg er takknemlig for å ha fått muligheten til å se arbeidet Shah gjør på nært hold.

 - Gi plasten verdi

Hvert eneste år ender 8 millioner tonn plast i havet. For alle som lever av aktivitet i eller på havet hviler en særlig forpliktelse til å holde havet rent. Derfor tok Rederiforbundet i fjor initiativ til prosjektet Circular Cleanup, hvor vi jobber sammen med 16 norske bedrifter og organisasjoner for å finne løsninger som kan motvirke marin forsøpling. Gjennom prosjektet jobber vi aktivt med tiltak for å rydde i havner, langs kysten og vi ser også nærmere på hvordan internasjonal skipsfart kan bidra gjennom å bruke ledig fraktekapasitet til å frakte søppel til resirkulering.

- Gir vi plasten en verdi, vil det lønne seg å plukke den opp av havet og levere til resirkulering. Tanken er å skape en verdikjede. For å lykkes må vi få på plass et internasjonalt samarbeid med andre land og personer som Afroz Shah, sier Solberg.

Idet tidevannet skyller inn over stranden med ny plast, inviterer Afroz Shah den norske delegasjonen til frokost hjemme i hans blokkleilighet med utsikt over Versova Beach. Hver lørdag morgen er det åpen dør her, og en matbit for de som er blitt en del av hans folkebevegelse.