Internasjonal handel trenger globale regler

Internasjonal handelspolitikk sto på agendaen da Rederiforbundet inviterte til frokostseminar sammen med NHO mandag 11. juni. - Norge er en liten og åpen økonomi, og er avhengig av globale handelsregler. Ingen land tjener på proteksjonisme og usikkerhet, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide i sin innledning.

G7+ møtet i helgen og det forestående toppmøte mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas Kim Jung-un denne uken, ga et godt bakgrunnsbilde for debatten og innledningene.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide-Globale spilleregler er avgjørende for en internasjonal næring som skipsfarten. Og helgens hendelser viser hvor viktig dette temaet er, sa administrerende direktør i Norges Rederiforbund, Harald Solberg.

Aftenpostens utenrikskommentator Frank Rossavik ga sin diagnose av verdensordenen, før Eirik Bergesen ledet paneldiskusjonen med utenriksministeren, stortingsrepresentant Espen Barth Eide (A), ungdomspolitiker Bjørn-Kristian Svendsrud (FpU), styreleder Leif Hoegh, administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund og Harald Solberg.

Panelet var enige om at mye av det som støtter opp under globaliseringen er utfordret. I et slikt krevende landskap er det viktig å forsvare og hegne om eksisterende rammeverk og multilaterale institusjoner. EØS-avtalen og WTO står her helt sentralt.