I mai 2015 lå det 50 norske offshorefartøyer i opplagsbøyene. Ved inngangen til 2016 var tallet doblet. Idet vi skriver 2017, viser Opplagsregisteret til Sysla Maritime 172 norske offshorefartøyer i opplag. Nærmere 160 av disse er medlemmer hos Norges Rederiforbund.
Med en total, norsk offshoreflåte på drøye 600 skip, vil det si at en drøy fjerdedel av flåten nå ligger uvirksom.
-Markedene innen offshoreservice vil være utfordrende i flere år. Selv om oljeprisen nå stiger noe, så ser vi få lyspunkter i 2017. Forventning om positiv inntjening hos offshorerederiene vil komme først i 2020, sier Sturla Henriksen til maritime.no.
Hva må gjøres?
-Selskapene gjør nå hva de kan for å overleve. De restrukturerer, kutter kostnader, legger skip i opplag og er i forhandlinger med banker. Det viktigste politikerne kan gjøre er å føre en langsiktig næringspolitikk og sikre forutsigbare og internasjonalt konkurransedyktige rammevilkår, sier Henriksen
-Bildet er todelt; på den ene siden haster det å få opp aktivitetsnivået og tiltak knyttet til plugging og vedlikehold av brønner, feltutvikling og leting. På den andre siden er det også en utfordringen å ta tak i de langsiktige og strategisk gode valgene i den midlertidige krisesituasjonen vi er inne i.
Det er viktig at vi ikke mister kjernekompetanse og bygger videre på det vi er verdensledende på i dag, mener Henriksen.
– Der må leverandørbedriftene, operatørene og politikerne sammen ta et ansvar, sier han.