-Petroleumsvirksomhet, skipsfart og marine operasjoner er områder hvor Norge har verdensledende kompetanse. Kombinert med norsk industris spisskompetanse på flytende løsninger representerer dette en stor mulighet for å videreutvikle teknologi og kompetanse fra våre havbaserte næringer, sier administrerende direktør i Norges Rederiforbund, Sturla Henriksen.
Norsk Industri, Norges Rederiforbund og NORWEA ber i rapporten "Havvind - et nytt norsk industrieventyr" regjeringen legge frem en ambisiøs nasjonal strategi for norsk deltakelse i det internasjonale havvindmarkedet med et spesielt fokus på løsninger for flytende havvindteknologi. Strategien skal sikre at norsk markedsandel i det internasjonale havvindmarkedet er 10 % av totalleveransene innen 2030.
Norske selskaper er godt posisjonert til å ta en større rolle i havvindmarkedet og kapitalisere på den kraftige veksten markedet er inne i. Flere norske selskaper, som Statoil, Deep Ocean og Siem Contractors har hatt vellykkede satsinger i havvindmarkedet.
Eksporten av ulike former for teknologi og tjenester til havvindmarkedet var 5 mrd. kroner i 2016, mer enn all annen fornybar energiteknologi- og tjenesteeksport til sammen, vannkraft inkludert. Dermed utgjør havvind allerede Norges største fornybareksport.
Norge har dermed svært gode muligheter til å kunne bli en stor aktør i et fornybarmarked med et stort og realistisk vekstpotensial. Norske myndigheter kan legge til rette for dette ved å lansere en ambisiøs strategi for havvind der man:
- Definerer et mål for norsk markedsandel fra leverandørindustrien i havvindmarkedet globalt, satt til 10 % innen 2030.
- Legger til rette for demonstrasjonsprosjekter og fullskalaprosjekter i Norge for å fremme økt teknologieksport innen havvind.
- Deltar aktivt i internasjonale initiativ for samarbeid og koordinering av utbygging av havvind, og sørger for at Norge er representert i relevante fora innenfor EU og andre grenseoverskridende samarbeid.
- Legger til rette for at gassturbiner offshore kan erstattes av havvind.
- Ferdigstiller arbeidet med regelverk om utbygging av fornybar energiproduksjon i norske farvann, herunder havvind.
Bransjens aktører har selv analysert hvordan vekstmulighetene kan realiseres. Norwegian Energy Partners har i samarbeid med Norges Rederiforbund, Norsk Industri og Eksportkreditt laget rapporten «Norwegian supplychainopportunities in offshore wind» som ser på mulighetene for norske leverandører i det europeiske havvindmarkedet.
De mest lovende forretningsområdene er kategorisert i syv segmenter: 1) prosjektledelse, 2) undervannskabler, 3) offshore-strukturer for transformatorstasjon, 4) turbinfundament, 5) installasjonsutstyr og støttetjenester, 6) vedlikehold og inspeksjon og 7) fartøy og utstyr.