Norsk-kinesisk samarbeid

Norges Rederiforbund deltar på delegasjonsbesøket til Kina denne uken. - Det er svært gledelig å se den store interessen for ny giv i det norsk-kinesiske samarbeidet, sier administrerende direktør i Norges Rederiforbund Sturla Henriksen.

Sturla Henriksen holdt innledning på et næringslivsseminar i Beijing 7. april. Dette var i forbindelse med statsbesøket hvor både statsminister Erna Solberg, utenriksminister Børge Brende og næringsminister Monica Mæland deltok. 

Dette er det første offisielle besøket til Kina etter at forholdet mellom landene ble normalisert i desember 2016.

-Kinas betydning er stor og økende på stadig flere områder der Norge har legitime og viktige interesser å ivareta. Verdens geopolitiske og økonomiske tyngdepunkt flyttes mot Asia og Kina.  Kina er allerede verdens nest største økonomi, og vil om noen få ti-år være større enn USA.  Det betyr at Kinas betydning som marked og politisk aktør er stor, og økende, sier Henriksen.

Som oppfølging av besøket skal det opprettes en norsk-kinesisk arbeidsgruppe for skipsfartspolitiske spørsmål.

- Det ønsker vi velkommen, sier Henriksen. De seneste årene har det vært en jevn økning i antall anløp fra norskkontrollerte skip. Det er en vekst vi håper fortsetter. Vi ser også store muligheter for samarbeid om grønn skipsfart.

Les mer om programmet her.

Fakta:

Nærmere 15 rederier har til sammen rundt 40 kontorer i Kina. De viktigste segmentene er ro/ro, tørrlast og kjemikalietransport.

I antall skip er Kina det viktigste landet for skipsbygging for norske rederier.