Korrupsjonskamp gir resultater

Rederienes felles korrupsjonskamp har de to årene gitt positive resultat i Suez-kanalen. MACN melder at medlemmene nå passerer Suez uten forsinkelser eller problemer, selv om de står imot bestikkelser. -Det er svært positivt at Rederiforbundets og våre medlemmers arbeid gjennom det maritime anti-korrupsjonsnettverket MACN nå gir positive resultater, sier advokat og CSR Manager i Rederiforbundet Karoline L. Bøhler.

Det globale antikorrupsjonsnettverket Maritime Anti-Corruption Network (MACN) ble etablert i 2011 og teller i dag nesten 90 medlemmer. Mange av dem er norske rederier som seiler jevnlig gjennom Suez.

I mange utenlandske havner er det et utbredt problem at skip verken får laste eller losse uten å gi fra seg sigaretter, gaver eller penger. De som ikke betaler kan oppleve forsinkelser på dager og uker.

For å takle utfordringene ­lanserte MACN i 2015 pilot­prosjektet «Si nei»-kampanjen for å bli kvitt kravet om sigarett-bestikkelsene.

-Det er viktig å skape forståelse hos lokale myndigheter for at denne type bestikkelser er i strid med både norsk lov og FNs anti-korrupsjonskonvensjon og medfører problemer for rederiene. At rederiene står samlet og sier nei til «facilitation payments» er avgjørende for å få slutt på denne type bestikkelser, sier Bøhler.    

-Denne kampanjen har gitt positive resultater og vi har derfor valgt å ta en aktiv del selv, sier Odfjells stabssjef Øistein Jensen til Sysla. De har ukentlig skip som seiler mellom Europa og Asia.

MACN har hatt suksess med aksjoner i Argentina og Nigeria og har nå også tatt fatt på utfordringer i Indonesia, India og Brasil.