Dette er første gang Norge skal være en del av dette systemet – enten bilateralt eller gjennom EØS-avtalen - og slik bidra til at EU når forpliktelsene som ble satt i fjorårets klimaavtale under COP21 i Paris. Med utgangspunkt i BNP har EU-Kommisjonen regnet seg frem til hva som er rimelig at de individuelle EU-landene og Norge kan klare å ta av utslippskutt for å nå målet om å redusere klimautslippene i disse sektorene med 30 % innen 2030, sammenlignet med 2005-nivå. Det langsiktige målet er å redusere EUs totale klimagassutslipp med 80 % innen 2050, sammenlignet med 1990-nivå.
Dagens lovforslag fastsetter ikke et endelig mål for Norge, men indikerer at med utgangspunkt i BNP som beregningsgrunnlag vil det endelige utslippsreduksjonsmålet for Norge ligge tett opp mot 40 %, tilsvarende utslippsreduksjonsmålet for Sverige.
EU-Kommisjonen la også frem en strategi for avkarbonisering av transportsektoren i dag. I denne påpekes det at nærskipsfarten spiller en viktig rolle i et bærekraftig transportsystem, og at det må tilrettelegges for økt bruk av sjøveien.
Henriksen adresserte nærskipsfartens rolle i klimaarbeidet på et seminar i Brussel i mars i år sammen med klima- og miljøminister Vidar Helgesen og EU-Kommisjonen. – Nærskipsfartens potensiale til å bidra til gode klimaløsninger, både i Europa og i Norge, er stort. Det er oppmuntrende å se at dette reflekteres i EUs klimapolitiske ambisjoner, og vi håper at det vil følges opp nasjonalt med gode løsninger som flytter gods fra vei til sjø så det monner, avslutter Sturla Henriksen.