Norske skip i Middelhavet har blitt et mål for menneskesmuglere, sier administrerende direktør Sturla Henriksen i Norges Rederiforbund.

Rekordmange båtflyktninger i Middelhavet

Norske skip i Middelhavet har blitt et mål for menneskesmuglere, som dumper båtflyktninger foran baugen deres. - Dette er et varsku om et drama som skjer hver eneste dag i Middelhavet, sier administrerende direktør Sturla Henriksen i Norges Rederiforbund.

- Stadig flere av våre medlemmer er involvert i redningsaksjoner og enkelte har opplevd flere på ett og samme døgn, sier Henriksen til VG 3. juli.

De fleste båtflyktningene starter sjøreisen i Libya og ender opp i Italia. Myndighetene der anslår at 50 000 mennesker har kommet hittil i år. Høysesongen for denne farefulle transporten begynner vanligvis for fullt i juli. Likevel er det flere som har kommet hittil i år enn hva som var tilfelle i løpet av hele fjoråret.
Under «den arabiske våren» i 2011 skjøt antall båtflyktninger i været og ifølge Frontex, som er EUs organ for sikkerhet ved EUs yttergrenser, kom 64 300 mennesker dette året.

- Først og fremst er dette en stor humanitær tragedie, og vi er glade for å redde så mange liv som mulig. Det å få om bord flere hundre ukjente og desperate personer er en stor utfordring for et lite mannskap. Men vi gjør så godt vi kan, sier Miroslav til VG. Han er kaptein på et norskeid skip som har deltatt i flere redningsaksjoner i vår.

Ifølge Rederiforbundet blir skip som man vet plukker opp flyktninger målrettet brukt av menneskesmuglerne. Likevel er det helt uaktuelt å gjøre noe annet enn å redde dem.

- De opplever å møte overfylte gummibåter som ikke er sjødyktige. Man har en moralsk og juridisk plikt til å plukke opp mennesker i nød. Mannskapet prøver å ivareta dem etter beste evne og bringer dem til nærmeste trygge havn, noe som vil si Italia, sier Henriksen.