Løper for kreftsaken

Norges Rederiforbund løper for kreftsaken under Oslo Maraton 20. september. Administrerende direktør Sturla Henriksen har selv meldt seg på den lengste distansen.

– Over halvparten av mine kolleger i forbundet skal løpe én av de tre oppsatte distansene under arrangementet; maraton, halvmaraton eller 10 kilometer, sier Henriksen. Det er ikke for å prestere, men for å løpe mot kreft, sier Henriksen til Finansavisen.

– Jeg synes det var veldig flott at idrettsgruppen vår tok initiativet til å løpe for kreftsaken. Derfor har jeg gått «all in», selv om treningsgrunnlaget for å løpe en full maraton er temmelig magert. Nå må jeg bare bruke tiden og trene så godt jeg kan frem til start. Mitt eneste mål er å gjennomføre med en viss verdighet, så får tiden bli det den blir, sier den tidligere mellomdistanseløperen.

Norges Rederiforbund har også utfordret flere av sine medlemmer til å stille til start.

I et lengre intervju med Finansavisen 22. august svarer Sturla Henriksen på spørsmål om idrett, tider og deltagelse i turløp og sykkelritt.

– Jeg har syklet Birken, men ikke gått den på ski. Det har jeg heller ingen planer om. Langløpsjaget har jeg ikke noe behov for å slenge jeg med på. Mine langløp er lange gode skiturer i Jotunheimen eller på Filefjell, sier han.

– For de som vil ha noen solide treningsøkter, kan jeg anbefale fjelltur på ski med dobbeltpulk for tvillinger. Når du har gått litt lenger inn i terrenget enn du hadde tenkt deg og så skal tilbake igjen, det er da du får en skikkelig økt.

Finner roen i bokseringen

Adm. direktør Sturla Henriksen i Norges Rederiforbund har hoppet i fallskjerm fra passasjerfly og sertifisert Jens Stoltenberg for avansert dykking. Men det er i bokseringen han finner roen.

– For meg er kickboksing en fantastisk treningsform. Veldig høy intensitet gjør det til effektiv trening. Samtidig stilles det store krav til koordinering, hurtighet og ikke minst konsentrasjon. Lar du tankene vandre i ringen får du tilbakemelding med en gang, og den kan gjøre ganske vondt, sier Henriksen til Finansavisen.

Til tross for at han trener mye, sikter ikke Henriksen på å prestere i konkurransesammenheng.Treningen i seg selv er målet.

– Jeg forstår det kan virke paradoksalt, og at jeg her sitter i glasshus, men jeg er altså temmelig skeptisk til disse topp-og trent-greiene. Jeg ser ingen kobling mellom det å være en god leder og å skulle levere solide konkurranseprestasjoner på idrettsbanen. For mange blir det fort et glansnummer for å vise frem egne fortreffeligheter. Treningen er det viktigste for meg, fordi den gir glede i seg selv og fordi den gir meg kapasitet og overskudd både i og utenfor jobben.

Mentalt overskudd

Som sjef for Norges Rederiforbund overser Henriksen flere enn 1.800 skip og rigger daglig. Han mener det er avgjørende å ikke bli fullstendig absorbert av jobben for å kunne utøve god dømmekraft på arbeidsplassen.

– Det er en løpende utfordring for ledere å sikre at de daglige beslutninger og vurderinger går inn i en større helhetlig og kontekstuell ramme. Det krever at man må sørge for å ha et mentalt overskudd for strategisktenkning. Da tror jeg det er viktig å ha balanse i hverdagen slik at man får en viss analytisk distanse til arbeidet. Enten jeg er med familien, i bokseringen eller langt ute på vidda finner jeg den nødvendige roen. Andre må finne sin vei til overskudd i hverdagen, enten det er gjennom matlaging, en tur med bikkja eller en god bok i sofaen. Likevel tror jeg veldig mange vil ha glede av å være mer fysisk aktive i hverdagen, uten nødvendigvis å måtte kalle det trening eller delta i konkurranser.