FN takker norske sjømenn

FN takker det norske mannskapet på offshoreskipet Bourbon Orca for deres livreddende innsats for båtflyktninger i Middelhavet.

Det norske mannskapet på offshoreskipet Bourbon Orca ble onsdag takket av FN for sin livreddende innsats for båtflyktninger i Middelhavet.

Under det store FN-møtet i Geneve om båtflyktninger takket FNs Høykomissær for Flyktninger for den norske innsatsen i en av de største flyktningkrisene i vår tid.

10. desember var sjømennene, sammen med Norges Rederiforbund, invitert til å delta FN-toppmøte i Genève om båtflyktninger.

-Vi er tøffe sjøfolk som kan jobbe døgnet rundt, men denne type opplevelser er krevende på en helt annet måte. Vi er heller ikke trent på dette og det er helt avgjørende at innsatsen som den italienske marienen har bidratt med blir erstattet på en fullgod måte, sier kadett Syver Grepstad.

Direktør for Beredskapssekreteriatet i Norges Rederiforbund, Haakon Svane tok også opp utfordringene som vil møte norske sjømenn i fremtiden.

Det vellykkede italienske redningsprogrammet Mare Nostrum vil i løpet av kort tid trappes ned, og blir kun erstattet av EUs Triton-prosjekt, som kun har en tredjedel av Mare Nostrums budsjett.

– Handelsflåten må ikke bli stående alene i første linje i en humanitær katastrofe som denne. Norske og andre skip og mannskap gjør allerede en formidabel innsats, og skal fortsette med det, men dette er en utfordring som myndighetene må ta hovedansvaret for å løse, uttalte Svane på onsdagens FN-møte.

Det to dager lange møtet skal handle om hvordan man kan beskytte personer som via sjøen forsøker å rømme fra forfølgelse, krig, ustabilitet og fattigdom.